Choď na obsah Choď na menu

53. ročník lyžiarskeho prechodu Čergovom Jána Turlíka

22. 2. 2020

       Klub slovenských turistov MLADOSŤ ODEVA LIPANY organizoval v sobotu dňa 22.02.2020, 53. ROČNÍK lyžiarskeho prechodu ČERGOVOM JÁNA TURLÍKA. Zakladateľom tradície tohto podujatia je nestor Lipianskej turistiky, ktorého meno je v názve  od jeho  48. Ročníka. Podujatie patrí medzi najstaršie v rámci KST.

Z dôvodu nevhodných snehových podmienok sme zrušili trasu“ A“ s nástupom v Kyjove cez sedlo Ždiare do sedla Priehyby. Realizovali sme trasu „B“ s nástupom  v Majdane cez sedlo  Priehyby vrcholy Hrašovik, Veľká Javorina, Čergov ,chatu Čergov , vrchol Lysa so záverom v Drienici. Trasu „C“ s nástupom v Majdane cez chatu Čergov pokračovaním na Lysu a záverom na Drienici. Piatok pred podujatím bol zamračený a pršalo. Ráno v deň prechodu sme sa prebudili do nádherného slnečného dňa. Pekné počasie malo vplyv na masovú účasť na podujatí.

Na štart tras „B“ a „C“ v Majdane  nastúpilo spolu 63 účastníkov a 7 členov HS Čergov. Trasy prechodu boli pokryté dostatočnou vrstvou prachového snehu a bolo príjemné slnečné a mrazivé počasie. Do sedla Priehyby posledný účastník na trase „B“ vystúpil  zhruba o 11 hodine. Na hrebeni vládlo príjemné, teplé a slnečné počasie s úžasnými výhľadmi na všetky strany. Vplyvom tepla sa postupne sneh lepil na lyže aj na stúpacie pasy. Po poludní príroda ukázala svoju menej prívetivú tvar. Pribudla oblačnosť a potrápil nás silný vietor. Užili sme si aj zimné podmienky aj zjazdy,  najmä  ten z Čergova na chatu Čergov. Tam nás privítali teplým čajom a chutnou kapustnicou. Za milé prijatie na chate a pohostenie ďakujeme chatárovi Dušanovi a jeho personálu. Posilnený sme pokračovali k chate Šport na Lysej, potom kúsok peši a ďalej zjazdom k údolnej stanici sedačky. Z Drienice sme účastníkov dopravili na stanicu do Sabinova a do Lipian.

Ďakujem všetkým, ktorí sa podieľali na príprave a organizovaní tohto podujatia. Veľmi pekne ďakujem všetkým ktorí prijali naše pozvanie a zúčastnili sa na 53. ROČNÍKU PRECHODU ČERGOVOM JÁNA TURLÍKA.

                                                                                  

                    Vlado PLAVČAN

 

 

POZOR !!!

Trasa A sa ten rok konať nebude !

Kvôli snehovým podmienkam sa uskutočnia len trasy B a C.

Odchod autobusu na trasy B a C je 22.2.2020 (sobota) o 8:30 hod zo stanice SAD Lipany.

 

cergovz_2020a.jpg

cergovz_2020b.jpg

 

 

Náhľad fotografií zo zložky 2020-02 Čergov