Choď na obsah Choď na menu

Chata pri Zelenom plese

16. 3. 2019

Trojgeneračne v Tatrách

 

Klub slovenských turistov v Lipanoch (Vlado Plavčan, Beťo Majtner), turistické krúžky pri Gymnáziu v Lipanoch (Dodo Sobota) a ZŠ Komenského 113 (Anička Majtnerová) pripravili pre záujemcov lahôdku na záver zimnej sezóny.
Dolina Kežmarskej Bielej vody vo Vysokých Tatrách s Chatou pri Zelenom plese ponúka pre milovníkov zimných športov (bežky, skialpinistov) aj tomto čase množstvo snehu.Výhľady na Jastrabiu vežu, Kežmarský štít, Baranie rohy, Predné a zadné Meďodoly v kotly doliny sú nádherným bonusom za dvaapolhodinové trápenia s primeraným výškovým prevýšením. Potok si razí cestu trógom a z času na čas ukazuje svoju priehľadnú a čistú vodu medzi žulovými blokmi. Posedy pri Šalviovom prameni, Kovalčíkovej poľane ponúkajú možnosť zastavenia a občerstvenia. Nad pásmom lesa však už severák vytvára bizardné útvary a vlieza do každej škáry na oblečení. No aj tak stretávame dokonca aj bajkera na širokých pneumatikách. Na chatu smerujú taktiež turisti zo Starej Ľubovne, s ktorými sa poznáme zo zrazov. Chata tak praská vo švíkoch. Tri miestnosti sú naplnené a aj pred chatou sa pohybuje zopár otužilcov. Spoločné fotky po menších skupinkách a tak už späť do doliny a k autobusom. Na parkovisku je už jar a pohľad na zasnežené steny Lomnického a Slavkovského štítu.
Akcia sa vydarila – spokojní žiaci základnej školy, študenti Gymnázia, turisti vo všetkých vekových kategóriách, sú toho svedkom. Debatujeme a vyžívame s a v pohľadoch na nádhernú slovenskú krajinu. Tešíme sa, keď vidíme aj snehovú čiapočku na našom milovanom Minčole. Zjazd Katky Majtnerovej, či Rastíka Hozu obdivovali s nemým úžasom aj cudzí ľudia. Rastú nám v Lipanoch športovci a to nás teší a napĺňa optimizmom.

 

Dodo Sobota, spoluorganizátor podujatia

 

P.S. Toho roku sa nám podarilo dokonca dvomi autobusmi prekonať rekord!

 

zp2019.jpg

 

Náhľad fotografií zo zložky 2019-03 Zelené pleso