Choď na obsah Choď na menu

Podminčolská stopa - 2018

17. 2. 2018

Podminčolská stopa 2018 po novom

 

Štvrtý ročník obnovených pretekov na bežkách pod názvom Podminčolská stopa sa toho roku  niesol v novom duchu a s niekoľkými novinkami.
Za základný tábor sme zvolili z viacerých dôvodov priestory baru Hradské na Potokoch. Rodina Pillárových sa úlohy hostiteľov ujala veľmi dobre - kapustnica, občerstvenie pre pretekárov, možnosť prezentácie histórie pretekov, celková atmosféra bola výborná. Pôvodné preteky (Ing. Ján Feltovič) sa konali pri lesníckej chate, v sedle pod Kamenickým hradom, na Štrbskom plese a na Špárovej.
Prvýkrát sme dali možnosť aj skialpinistom vyskúšať si svoje možnosti na obľúbenej trati okolo Kalinovského potoka a útulne pod Minčolom na najvyšší vrch pohoria Čergov. Príležitosť využilo šesť pretekárov. (Osobitné preteky skialpinistov na Minčol pred niekoľkými rokmi zaviedol Patrik Falat, ktorý však teraz pôsobí v Banskej Bystrici a tak sa nemohol aktívne zúčastniť prípravy a samotných pretekov).
Naša hlavná úloha – zapojiť čím viac žiakov základných a stredných škôl z Lipian sa však nenaplnila celkom. Dôvodov môže byť viac. Podľa môjho názoru je to: absencia výstroja a výzbroja na školách a doma, nechuť aktívne sa pohybovať, lyžiarske kurzy bez bežeckej časti, ale bohužiaľ aj nezáujem časti učiteľov o mimoškolské aktivity!
Je aj čoraz menej športových rodín ako boli a sú Majtnerovci, Kožuškovci, Križalkovičovci, Sladkovskí...
Na pretekoch sme privítali aj rodinu folklóristu Ondreja Kandráča, ktorý aktívne odbehol 5 kilometrov a vyhral. (Ináč patrí k pravidelný účastníkov pretekov Beh na vrchol Minčola). Taktiež k nám zavítali bratia Feňušovci z Prešova, ktorí sa venujú turistike a organizovaní aktivít,  značkovaniu najmä v oblasti Lysej.
Trať pretekov nám pripravili na snežnom skútri Imro a Janko Urdovci - ďakujeme. Slnečné počasie, výhľady z Minčola, zimná atmosféra na Potokoch, chutné občerstvenie, družné debaty pri čajíku boli odmenou všetkým zúčastneným. Takže víťazi boli všetci, ale zvlášť treba spomenúť aj: Adrián Andraško (Gymnázium Lipany), Antónia Kožušková (čergovrun), Ondrej Kandráč (Košice), Maxim Hoza (Lipany), Katka Majtnerová (Lipany), Peter Ceperko (ZŠ Komenského Lipany), Petra Reištetterová (ZŠ Komenského Lipany). Vecné ceny, diplomy, poháre venovalo KST Mladosť Odeva Lipany, KN Modrá Torysa a sponzori.

Všetkým úprimne Pánboh zaplať.
Tešíme sa na ďalší ročník a veríme vo väčšiu účasť!

PaedDr. Jozef Sobota, organizátor a autor projektu

podmincolska-18.jpg

 

 

 

Náhľad fotografií zo zložky 2018-02 Podminčolská stopa