Choď na obsah Choď na menu

Levečský vrchy - Kaligura

1. 12. 2018

 

Jedna z nepopísaných a neznačkovaných trás v Levočských vrchoch, je tá na Kuliguru (1 250 m n.m). Od kríža pri ceste nad Bajerovcami vedie poľná cesta k vysielaču nad Šambronom. Lúky sú výbornou pastvou pre množstvo sŕn a dokonca jeleňov, ktoré naháňa Mariánova (Bujňáka) Aja (vlčiak). Od vysielača sa otvára prvý panoramatický pohľad na sever. Vidieť nielen pohorie Hromovec, ale vidieť aj hrad Stará Ľubovňa a v Pieninách sa čnie vrch Vysoké skalky. Po krátkej ceste lesom, ktorú je niekedy problematické nájsť, sa dostávame na lesnú cestu, ktorá sa vinie z ľavej strany doliny Šambronky a otvárajú sa pohľady na odlesnenú časť Simín.  Meditujeme nad ľudskými zásahmi do tohto nádherného kraja. Podľa mojich poznatkov sem spadol kyslý dážď z oblasti Sliezska a ten bol prvotnou príčinou výrubu, ktorý následne urýchlil lykožrút. Hranica lesa je až obdivuhodne presná na hrebeni Simín. Na ceste stretávame ojedinelý mohutný buk, ktorý tu ostal ako posledný mohykán.

Okolo studničky, ktorá je pod nánosom snehu, prudko stúpame do sedla medzi Kopou a Kuligurou. Tu je čas na zastavenie a pohľad späť. Spoločné fotenie a potom nás Marián opúšťa a vydáva sa do sedla Priehyba a vracia sa späť do Krásnej Lúky. My naopak meníme kvôli množstvu snehu svoj pôvodný plán na hrebeňovku (Čarnohuzec, Chmeľov) a obchádzame Kuliguru zľavej strany a z vrcholových lúk pod Kopou klesáme na cestu a od skládky dreva skratkou na chatu Roztoka, kde si dávame zaslúžene občerstvenie. Schádzame ďalej okolo upravenej studničky a ďalšej novej chaty do Blažova a Tichého Potoka. Logistika sa vydarila, tu nás čaká spoj SAD do Lipian a Prešova. Pätnásť kilometrov, prevýšenie 571 m a čas cca 4 hod. nám dali v mraze (ráno až mínus 15 stupňov) zabrať, ale vyčistili telo a myseľ.

S Rasťom (Stanekom) konštatujeme, že na novej mape Levočských vrchov chýbajú už zaznamenané trasy na Šcob, červená značka na rozhľadňu nad Krásnou Lúkou a aj trasa do Brezovice.

Trasu doporučujeme pre fajnšmekrov. Je na nej množstvo odbočení a aj my sa chystáme najbližšie prejsť Siminy do Jakubian.

 

Dodo Sobota

 

Náhľad fotografií zo zložky 2018-12 Kaligura