Choď na obsah Choď na menu

4 dni na kolesách

5. 7. 2018

Dňa 5.7.2018 sa 14 Lipianskych turistov z KST Mladosť Odeva Lipany vydalo na cyklotúru dlhú 62 kilometrov do mesta Vrbov v blízkosti Kežmarku. Tým sa začal 3.ročník cyklistickej akcie nášho klubu „Štyri dni na kolesách“. Na prvý deň bola naplánovaná najťažšia trasa, ktorá viedla cez Levočské vrchy do obce Závada, potom zjazdom do Levočskej doliny a z nej výstup do sedla „Pod krížovým vrchom“, tak už len zjazdom do cieľa cesty, do penziónu Karin vo Vrbovom. Náročnosť prvého dňa dokazuje 858 nastúpaných výškových metrov.                                                                                                                       

Druhý deň sme absolvovali tzv. „Severnú trasu“, ktorá viedla do Vysokých Tatier popod majestátne vrchy nášho prírodného skvostu. Cestou späť sme sa zastavili v starobylom historickom meste Kežmarok. Užili sme si aj trochu dažďa, ale aj rýchlo obschli vzhľadom na teplé počasie. Táto menej náročná trasa merala 50 kilometrov s prevýšením 521 metrov.     

Na tretí deň bola naplánovaná „Južná trasa“ dlhá 45 kilometrov s prevýšením 605 metrov. Viedla cez obce Vlková, Vydrník, Hrabušice, Dravce, Dlhé Stráže a Tvarožnú. Zaujímavosťou tohto dňa bol nástup na poľnú cyklotrasu v Dlhých Strážach, ktorá viedla priamo cez cigánsku osadu. Bola tam atmosféra ako na „Tour de France.                                  

Podujatie „Štyri dni na kolesách“ nie je iba o športových výkonoch na bicykloch. Je to aj spoločenská udalosť, na ktorej sa zíde partia dobrých priateľov. Spoločne sa jazdí, spoločne sa varí, spoločne sa riešia technické problémy. Príjemné sú posedenia pri gitare, pive, či víne. Tieto spoločné večery sú neoddeliteľnou súčasťou tejto cykloakcie. Bonusom bola blízkosť mestského termalparku. Novinkou v tomto roku boli účastnícke odznaky. A druhou novinkou boli dvaja „elektrobajkeri“. V deň príchodu do Vrbova sa k nám už tradične pripojili Jaro, Alenka a Dominik.

Záverečný štvrtý deň bol trochu náročnejší. Z  Vrbova do Lipian sme museli znova prejsť cez Levočské vrchy. Samozrejme po inej trase ako v prvý deň. Zamierili sme do obce Ľubica a do bývalých Ľubických kúpeľov, potom nasledovala dlhá „horská prémia“ cez Zadnú dolinu až na Václavák. A tak už iba z kopca až do Lipian. Tento deň sme najazdili 56 kilometrov a nastúpali 650 výškových metrov. Spolu počas týchto dní sme prešli 213 kilometrov s prevýšením 2634 metrov.             

Na záver tohto podujatia sme dojedali a dopíjali zvyšky jedla a pitia na terase u Tkáčovcov, kde sme zhodnotili celú akciu. Zhodli sme sa na tom, že toto podujatie má zmysel. Takže na budúci rok pre milovníkov cykloturistiky znovu zorganizujeme „štvordňovku“ v nejakej inej destinácii.

                                                                               

                                            Ivan Tkáč

 

2018a.jpg

2018b.jpg

 

Náhľad fotografií zo zložky 2018-07 4 dni na kolesách