Choď na obsah Choď na menu

Štyri dni na kolesách

5. 7. 2017

Tohto roku sa v dňoch 5. až 8. júla po druhýkrát uskutočnila akcia ,,4 dni na kolesách“, ktorej sa zúčastnilo 17 členov KST Mladosť Odeva Lipany. Cieľ našej cesty bol penzión Lipka neďaleko Bardejovských kúpeľov, kde sa k nám pridali cyklistka Terka a dozor Jožko s vnúčatami.

Na každý deň Ivan naplánoval cyklistické trasy, aj keď tohto roku si veľa nezabicykloval. Na striedačku s Ľubom a s Aničkou tvorili posádku zabezpečovacieho vozidla.

Prvý deň bolo v pláne prejsť 56,5 km s prevýšením 549 m a doraziť do cieľa. Na začiatku bolo sedlo Priehyba postrachom, na ktoré treba vyšľapnúť, ale nakoniec sa ukázalo, že to bola pre nás malina.  Cestou sme sa zastavili v Ľutine, kde sme si pozreli Baziliku  minor. V Lukove, sa už do kopca mnohým nechcelo, ale čo už, keď na ňom postavili drevený kostolík, tak sme to dali všetci. Spestrením cesty bolo zastavenie v Malcove u známych Zuzky a Igora, kde nám dobre padla ponúknutá káva. V poobedňajších hodinách sme dorazili do cieľa. Do rána sme stihli prechádzku centrom mesta Bardejov aj čaro prvej noci.

Druhý deň nás čakala najnáročnejšia trasa akcie 63,7 km  prevýšením 958 m. Aj keď to s počasím nevyzeralo najlepšie, bolo také akurát, aby sa nám dobre ťahalo na Kurovské sedlo. Poriadny šľapak, ale tam sme sa prehupli do Poľska a potom zjazd až do Tylicza. V Tyliczi sme navštívili drevený a nový kostol za ktorým sa rozprestiera záhrada so zastaveniami, ukážka toho, ako Poliaci vedia  skĺbiť  históriu krajiny s vierovyznaním. Tu si Ľubo s Ivanom vymenili tátoše a Ivan nás, viedol, aby sme nepoblúdili. Cesta naspäť viedla po rozmanitom  teréne, poľné cesty prepájali dedinky o ktorých sme ešte nepočuli Frička, Petrová, ale aj cez známu obec Gaboltov a hlavne krásnou prírodou (aj blato sa našlo) a krásnou prírodou cez sedlo Čerešňa sme sa vrátili do Bardejovských kúpeľov, kde dobre padlo pivečko a  trocha sme si užili aj kúpeľnej atmosféry. Deň sme zakončili spoločnou večerou vo forme bufetových stolov a čarom druhej noci.......gitara, pivečko, spev......

Takmer na záver tretieho dňa nás čakal výstup na Zborovský hrad. To sme mali za sebou pohodovú cestu prekrásnou krajinou, po cestách, kde takmer nestretnete auto. Zaujímavosťou v obci Cernina bol cintorín z prvej svetovej vojny. Pastvinami sme sa zo Šarišského Čierneho dostali cez roľnícke družstvo do obce Zborov. Kravičky, teliatka, tu si Zuzka stihla vymeniť  pracovné skúsenosti. Kopec na hrad sme si skoro všetci bicykle vytlačili. Na hrade prebiehajú reštaurátorské práce a tak, kto si chcel hrad pozrieť, musel priložiť ruku k dielu a vyniesť vedro piesku. No výhľady z vrchu hradu za to stáli.  Túto trasu s nami prešli j kamaráti Alenka, Dominik a Jaro, ktorému sme na hrade zaspievali a zagratulovali k narodeninám. Cestou späť začalo poprchávať, ale náladu nám to nepokazilo, tešili sme sa, že nám Igor navarí guľášik. Podaril sa, ako vždy, bol výborný. Večer nás Jaro prekvapil a prichystal s Alenkou pre všetkých pohostenie.....čaro tretej noci. Všetci sme si  užívali, okrem  Danielky, ktorá sa na cyklistiku veľmi tešila, ale zo zdravotných dôvodov si toho veľa neužila. Absolvovala iba jediný výjazd z penziónu, aj to nie na bicykli, ale autom na pohotovosť. Veríme, že sa k nám v plnom zdraví o rok pridá. 

            Sobota, štvrtý deň,  bola dňom návratu domov. Partia sa rozdelila. Na bicykloch sa domov vybrali iba jedenásti. Cestou nás za Lenartovom chytil taký dážď, že Terka to vzdala a zavolala si odvoz. Ostatní sme za dažďa s prestávkami, zmoknutí do nitky, šťastne došli do Lipian.

Záver u Jozefka, kde sme rekapitulovali akciu, nám už spríjemňovalo slniečko.......takže počas štyroch dní sme prešli 223 km s celkovým prevýšením 2868 m. Maroško sa výrazne zlepšil, ani turbo nepotreboval, stačil mu ujo Vlado Gáll, ktorý sa mu na cestách venoval, no a obdiv si zaslúžia starší účastníci Vlado, Tončo a Andrej, že bez problémov stíhali mladším .....nech ich radosť z bicyklovania neopúšťa  a poteší nás ich účasť na treťom ročníku akcie ,,4 dni na kolesách“, ktorý plánujeme usporiadať na budúci rok.

Katka Tkáčová

 

2017.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Propozície na stiahnutie v PDF.

 

Náhľad fotografií zo zložky 2017-07 4 dni na kolesách