Choď na obsah Choď na menu

Vrcholy Slovenska - Minčol, Babia hora, Pilsko

1. 9. 2016

Predĺžený víkend 1.9 – 4.9.2016 si vybralo 27 členov KST Mladosť Odeva Lipany na realizáciu akcie výstupov na významné vrcholy Slovenska, ktorý sa uskutočňuje z príležitosti Dňa ústavy. Tento rok bola akcia lokalizovaná v oblasti Oravy a ako základňu sme si zvoli chatu Slaná voda pri Oravskej Polhore, kde boli v minulosti liečivé kúpele.

Vo štvrtok 1.9.2016 sme vystúpili na Kubínsku hoľu - Minčol (1394 m.) a potom sme pokračovali na Vasiľovskú hoľu, za ktorou sa nachádza tiež vrchol Minčol (1139 m.) – celkovo sa na území Slovenska nachádza 7 Minčolov.  

V piatok sme vyrazili z chaty na Slanej vode smerom k Hviezdoslavovej hájovni, ktorá je známa z literárneho diela Hájnikova žena. Následne sme pokračovali vo výstupe na Babiu horu (1723 m.) ktorá je na hranici s Poľskom a po vrcholovom hrebeni na Malú Babiu (1517 m.) horu a späť na chatu.

V sobotu sme vystúpili zo sedla Hliny na vrchol Pilsko (1557 m.) a na spiatočnej ceste si pozreli Bielu farmu.

V nedeľu sme autami obišli skoro celú Oravskú priehradu a priamo cez priehradný múr prišli do Oravíc, kde niektorí išli do aquaparku a ostatní absolvovali túru po náučnom chodníku cez jednu z najkrajších dolín na Slovensku - Juráňovú dolinu.

Spiatočná cesta bola cez poľské  Zakopané, kde sme sa mohli pokochať výhľadmi na Tatry no z opačnej (severnej) strany ako na Slovensku.

Tešíme sa už na budúcoročnú akciu, ktorá bude opäť na jednom z významných vrcholov nášho krásneho Slovenska.

babia-hora-2016.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Propozície akcie v PDF.

 

Náhľad fotografií zo zložky 2016-09 Vrcholy Slovenska - Babia hora