Choď na obsah Choď na menu

Nízke Tatry I.

24 členov KST Mladosť Odeva Lipany v dňoch 11.-13. Júla 2014 absolvovalo expedíciu do Nízkych Tatier. Po troch vydarených expedíciach do Západných Tatier sme zmenili cieľ nášho záujmu. Za základný tábor sme si vybrali chatu Trangoška pod južnými svahmi Chopka. Neľutujeme, primerané ubytovanie na horskom hoteli v štvorposteľových izbách so sociálnym zariadením a sprchami, výborná strava vo forme polpenzie, príjemný personál a výhľad na Veľký Gápeľ nám dali zapravdu. Do východzieho miesta sme sa dopravili na šiestich autách cez Brutovce, Levoču, Hybe, Čertovicu a Bystrú.

Prvý deň sme absolvovali výstup na Chatu M.R. Štefánika, Ďumbier, Kamennú chatu a Chopok. Počasie nám veľmi neprialo a najmä pri zostupe z Chopka po lyžiarskych svahoch sa na nás valila voda zo všetkých strán. Večer sme si posedeli v príjemnej atmosfére a priateľskej nálade. Hlavným „manažérom“ večera bol Andrej Angelovič a struny gitary úspešne rozozvučal Ivo Tkáč.
Druhý deň sme posunuli odchod na túru na neskoršie (ráno fúkal silný vietor a pršalo), ale potom sa vyčasilo a prišli sme si na svoje - alternatívne sme absolvovali Bystriansku jaskyňu, Jaskyňu mŕtvych netopierov, sedlo Príslop, Dereše. Večer sme sledovali zápas o tretie miesto vo futbale a „náležité“ analýzy pod vedením Jožka Križalkoviča sa konali do neskorých nočných hodín. Sledovali sme taktiež východ Mesiaca v najbližšej polohe (perigeum) nad Veľkým gápeľom.
Tretí deň sa nám vydaril najviac- bolo teplo a slnečno, čo mnohí ešte využili na návštevu Chopku a výhľady. Vzhľadom k tomu, že niektorí sa ponáhľali na zahraničnú expedíciu do Chorvátska, na oslavy a z iných dôvodov, tak turistika sa konala divergentne. Spoločné fotenie a rozlúčku jednotlivých skupín si všimli aj návštevníci, ktorí s nami boli ubytovaní z Handlovej. Domov sme sa vrátili unavení, ale šťastní, že sme zase videli kus nášho prekrásneho Slovenska. Tešíme sa na naše stretnutia. Dvadsaťštyri turistov KST vám podá bližšie informácie.

J.Sobota

trangoska.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ubytovanie: chata Trangoška

Termín: 11.-13. Júl 2014

Poplatok: 50 € (polpenzia, ubytovanie, doprava)

Prihlášky a info: PaedDr. Jozef Sobota,  jsobota31@gmail.com, sms 0915/042 464, osobne na Gymnáziu Lipany do 1. júna 2014 !!!
 
Akceptované budú prihlášky v poradí prihlásenia !

Na mape sú navrhované trasy:
1.deň - Ďumbier, Chopok
2.deň - Dereše, Skalka
3.deň - Vajskový vodopád...

nt-trasy1.jpg

 

Tešíme sa na príjemný pobyt v srdci Slovenska !

 

Náhľad fotografií zo zložky 2014/07 Nízke Tatry