Choď na obsah Choď na menu

Malá Fatra

11. 7. 2013

29 členov KST Mladosť Odeva Lipany sa zúčastnilo v dňoch 11. - 14.7.2013 turistického pobytu v pohorí Malá Fatra.

Zo zápisníka jedného z účastníkov Jožka Sobotu ...

Malá Fatra 2013

1. deň – štvrtok (11.7.2013)

Vyrážame ôsmymi autami z Lipian za dažďa a fotenia na pódiu. Prvá zástavka je na motoreste v Dechtároch. Dávame si podľa chuti jedlá a nápoje a  pokračujeme smerom na Štefanovú – Chata Vyhnaná. Rozhodujeme sa, po zistení aktuálneho stavu, pokračovať v návšteve skanzenu vo Vychylovke a Orloja v Starej Bystrici. Jazda na vláčiku otvorenej úvraťovej železnice a návšteva historických budov je zaujímavá a poučná. Večer je spoločenské sedenie do neskorých večerných, resp. ranných hodín. Spievajú sa pesničky v prístrešku v ktorom je krb. Von je zima.  

2.  deň – piatok

Ráno si dávame skôr raňajky na pol siedmu aby nás nechytila búrka, bohužiaľ leje, alebo viac leje a vidina peknej túry na Rozsutec sa stráca. Po prvom páde na rozmočenom teréne, časť z nás mení názor a vydávame sa na Horné diery a Nové diery. Sú to kaňony zabezpečené reťazami, stupačkami, lanami. Stále prší a tak skúšame naše pšiplášte. V bufete si dávame občerstvenie a schovávame sa pod prístrešok. Časť skupiny, ktorá sa vybrala na Rozsutce hľadá v zlom značení Sedlo medzi rozsutce. Schádza z Veľkého Rozsutca prudkým zostupom. Časť prvej skupiny sa odhodlala na hrebeňovku Bobotami. Večer je družné posedenie vo vnútri chaty.

 3. deň – sobota

Ráno neprší a tak sa vydávame autobusom do Vrátnej a sedačkou na Snilovské sedlo. Odtiaľ vo vetre a chlade na najvyšší vrch Veľký Kriváň (1711 m n. m.) . Hrebeňovkou sa časť z nás vydala na Poludňový grúň a Štefanovú. Vychádzame z hmly a postupne sa nám odkrývajú panoramatické pohľady na hrebeň Malej Faty a dolinu Váhu. Zostup je v brutálnom blate, mnohí padajú jak hrušky. Niektorí navštívili Chatu pod Chlebom a zviezli sa lanovkou naspäť do Vrátnej. Večer je posedenie. Von zase prší. Spievame hymnické pesničky a rozprávame vtipy...

4. deň – nedeľa  

 

Ráno po raňajkách balíme veci, fotíme sa s naším bannerom na chate a vyrážame na Zbojnícky chodník.  Prevýšenie je výrazné a naša skupina sa delí. Obchádzame skalné vežičky. Dole schádzame zase v blatistom teréne. Sú tu preteky na bicykloch a doprava je zastavená. Obedujeme v Terchovej a vydávame sa autami domov. Duchovnú stránku akcie sme si niektorí splnili v kostole v Terchovej.

Štyri dni nám ubehli,  vybaľujeme nielen veci, ale aj fotky a spomienky. Ďakujeme vedúcim akcie - Andrejovi Angelovičovi a Jozefovi Kaščákovi za prežité chvíle v jednom zo symbolov Slovenska. Zvládli sme od najmladšieho účastníka – Katky Majtnerovej, až po dvadsiateho deviateho člena našej expedície v pohode, bez stresov a úrazov výstupy, pochody, výhľady...

Ubytovanie v dvoj a trojposteľových izbách so sprchou a sociálnym zariadením splnilo naše očakávania. Strava vo forme polpenzia bola dostatočná a pestrá. Personál chaty bol veľmi milý a umožnil nám využiť spoločenskú miestnosť. Sledovali sme aj našich cyklistov na Tour de France. 

 

Náhľad fotografií zo zložky 2013/07 Malá Fatra