Choď na obsah Choď na menu

Večer medzi turistami

Záver roka býva vhodným časom na bilancovanie. Aj turisti KST Mladosť ODEVA Lipany sa stretli na priateľskom posedení v mestskej galérii, kde si pripomenuli akcie uplynulého roka a predniesli návrh aktivít do nového roka.

Úvodné hodnotenie previedol predseda klubu Vladimír Plavčan. Konštatoval, že aktivity uplynulého roku boli bohaté jednak počtom (25) jednak účasťou všetkých vekových kategórií, jednak zviditeľnením mesta a turistiky (slovenský zimný zraz, beh na vrchol Minčola, spolupráca s regionálnou radou v Prešove...)

Hodnotenie a prezentáciu zimných aktivít previedol člen výboru Bernard Majtner ml. Lyžiarska turitika má v Lipanoch bohatú tradíciu a množstvo vyznávačov. K vrcholom uplynulého roku patrili Slovenský zraz turistov v Starej Ľubovni a tradičné prechody Demjankou, Levočskými vrchmi a Čergovom. Záverečná akcia na Zelenom plese vo Vysokých Tatrách má tradičné vysokú účasť. Konštatovali sme že nepriazeň počasia a nedostatok snehu ovplyvnili napríklad aj absenciu pretekov Podminčolská stopa.

Hodnotenie a prezentáciu aktivít v období od jari do jesene previedol Jozef Sobota. Lipianski turisti sa podieľali na spolupráci s KST Kamilky Vyšný Slavkov (Smrekovica 1200 m n.m) navštívili Kráľovu a Kojšovu hoľu, uskutočnili za prítomnosti slovenskej televízie jubilejný 10. Ročník v behu do vrhu – Na vrchol Minčola, expedične brázdili najvyššími končiarmi Západných Tatier zo základným táborom na Žiarskej chate a poľkú stranu Pienin so základným táborom v Lesnici. Sviatok sedembolestnej Panny Márie si pripomenuli už tradične pri kríži na predvrchole Minčola. Teší hojná účasť žiakov základných škôl a stredných škôl začo patrí vďaka najmä Marcelovi Polomskému a Terézii Križalkovičovej, Dušanovi Angelovičovi, Eve Kazimírovej, Beáte Ďurechovej a Viere Kruľákovej. Aj ďalšie akcie (Demjanka, Čergov) sa stretli s ohlasom u turistickej verejnosti.

Bernard Majtner ml. informoval a j o zámere turistov zúčastniť sa na budúci rok expedične akcie vo švajčiarskych Alpách – Zermatt (Matterhorn). Záujemci sa môžu informovať o podrobnostiach na našich schôdzach, ktoré sú v piatok v prístavbe mestského úradu o 20.00 hod, na webovej stránke, alebo priamo u autora myšlienky. Boli prednesené aj alternatívne návrhy.

Vladimír Plavčan aktualizoval najbližšie akcie, členskú základňu (125 členov), poďakoval Tiborovi Hluškovi za aktívnu účasť na brigádach na útulni pod Minčolom, kde aj práve vďaka jeho pilčíckym skúsenostiam dokážeme pripraviť drevo na zimnú sezónu a vyzdvihol Bartolomeja Smetanu za dlhoročnú aktívnu činnosť v klube a jeho nezlomnú vôľu pomôcť aj napriek množstvu povinností s podnikateľkými aktivitami.

V závere sa všetci prítomní stretli pri káve, čaji, koláčikoch a v družných rozhovoroch si pripomínali pikošky z akcií – verte nebolo ich málo J.

Anton Bednár pripomenul akcie na Chopku (A. Miženko) a zájazd lipiancov do Mežugoria (Dana Bednárová) a Vierka Kruľáková netradičnou prezentáciou úsmevné príhody z expedície v Západných Tatrách.

Budúci rok, je rok prvej písomnej zmienky o meste Lipany a aj lipianski turistich chcú prispieť k zdárnemu priebehu osláv množstvom aktivít, o ktorých Vás budeme priebežne informovať.

Ďakujeme mestu, že nám umožnilo stretnúť sa v prekrásnej galérii, upravenej vo vianočnej atmosfére, ktoré nám všetkým pripomenulo aj duchovný rozmer týchto dní.

Obrázok

 

Náhľad fotografií zo zložky 2011/12 Večer medzi turistami